Diary 2006

Leon4Russia.info

The requested page could not be found (404). This is the default page.

Diary 2006

Leon Meijer's diary

You can read the diary on this page or download the word document by clicking this link

Select day [1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26]


Day 1

Dag 1 : Woensdag 12 juli 2006

Na een jaar wachten was het dan eindelijk weer zo ver, Nash Dom (2006). Om 11:00 werd iedereen op schiphol verwacht en daarom ben ik dus ook op tijd opgestaan om nog wat laatste spullen in te pakken en wat mp3 op mijn mp3 speler te zetten. (Ook Sevinç was bij ons die zou mee gaan mij naar schiphol brengen).

Iedereen klaar?... ja nee toch niet, onze hond Rakker die we nog niet zolang hebben vond het nodig om vlak voor vertrek nog maar even een boterhamzakje naar binnen te werken, dus m’n zusje en moeder naar de dierenarts om ongeveer kwart voor 9 (de bedoeling was om, om 9:00 weg te gaan), dat werd dus even een “paar minuten” later, om ongeveer 09:45 vertrokken we dan eindelijk vanuit Den Bosch, rond 11:15 waren we bij de afgesproken plek, een aantal mensen vroeg zich al a waar ik bleef, ik heb toen even verteld wat er die ochtend gebeurd was.

Op schiphol zijn we bijna meteen gaan inchecken, we wilde als 1 groep inchecken dus wij alle spullen bij elkaar gelegd… maar dat vonden ze bij schiphol niet zo leuk dus kon alsnog ieder voor zich de spullen inpakken. Eenmaal ingecheckt hebben we afscheid genomen van de ouders en een groepsfoto gemaakt. Na dit alles gingen we door de paspoort controle heen, dit verliep zonder problemen, bij de tassencontrole (later bij de gate) ging het wat lastiger, mijn foto camera of stok kwam niet lekker door de controle dus dat werd fouilleren, uiteraard niks gevonden dus kon ik verder.

In het vliegtuig hebben we eerst ruim een half uur (als het geen 3 kwartier is) stilgestaan, toen gingen we taxiën dat duurde ook nog vrij lang. Eindelijk in de lucht heb ik muziek geluisterd en wat gepraat met Stefan, Carlo en Christiaan, na ongeveer anderhalf uur kregen we te eten, dit keer had ik Kip met bloemkool en brokolie en wat champignons, wel te eten op zich.

Eindelijk in Moskou aangekomen (+2 uur i.v.m. tijdsverschil) mochten we weer door de douanen heen… zoals je vast wel is opgevallen heeft Karel een heel ander kapsel en een baardje laten staan dan op zijn foto op zijn paspoort, en ja je gaat naar Rusland dus je kunt ’t verwachten, hij werd dus in eerste instantie niet doorgelaten, uiteindelijk is het wel gelukt. We kwamen er ook achter dat de bagage van Anna Vlassov niet is mee gekomen, Reina heeft hiervoor nog een hele boel gebeld, de bagage zou morgen of vrijdag binnenkomen (hopen op morgen want vrijdag 8:30 is het vertrek naar het kamp al, (vorige jaren gingen we pas aan het einde van dag 2, nu dus aan het begin). Na het pakken van onze bagage konden we doorlopen en dus de Russen die daar al stonden te wachten op ons begroeten, ik ging uiteraard als eerste naar Natasha die ik niet meteen zag maar uit eindelijk wel, het was best gezellig op het vliegveld. Gister was doorgegeven dat uit nood ook Helena bij mij en Natasha in het gastgezin zou komen dus die ging ook me ons mee, we hebben de spullen gepakt en zijn richting het huis van Natasha gegaan, we hebben hier wat gegeten en bijgepraat. Na het eten zijn we naar een park hier in de buurt gegaan, we zijn met een treintje meegegaan die ons rondleidde door het park, ook is hier nog een foto gemaakt.


Rond 12:30 zijn we teruggegaan en ik en Natasha hebben op het balkon nog even gebelt met Sasha (een goede vriend van Natasha) het gaat niet zo goed met z’n ogen en misschien gaan we er morgen even naartoe).

Hierna zijn we gaan slapen, het was erg warm in Natasha’s flat en er zaten veel muggen (maar die Russische muggenbulten zijn met 5/8 uur weg…).

Day 2

Dag 2 : Donderdag 13 juli 2006

Vanmorgen was ik al vrij vroeg wakker door de warmte en het was ook al vrij vroeg ligt buiten, ik ben nog even blijven liggen tot een uur of 9:00 (RU) (7:00 NL) toen heb ik me aangekleed en ben ik naar de keuken gegaan, waar Natasha aan het bellen was en wat appels e.d. aan het snijden was, we hebben even gepraat en toen ze klaar was met het maken van een soort fruitsalade hebben we Helena geroepen en zijn we gaan eten.

Na het eten zijn we naar een metro station gegaan waar we met de rest van de NL-groep (en nog wat Russen) hadden afgesproken, 2 mensen hadden zich verslapen, daar hebben we niet op gewacht (nou ja een half uur maar daarna zijn we gegaan).

We zijn als eerste geld gaan wisselen en hier had Karel weer even moeite met de paspoort controle (we hadden dit keer wel de kopie bij en niet het origineel) nadat dit gelukt is zijn we ergens gaan zitten, ik en Natasha zijn nar +/- 15 minuten richting Sasha gegaan….

We hebben het eerste beste metrostation opgezocht want buiten scheen de zon en was het bloedje heet… na ongeveer 20 minuten met de metro te hebben gerezen waren we bij het metro station bij Sasha in de buurt, we lopen de trap op naar boven en ja hoor.. regen hier, regen daar overal regen nou ja ok geen probleem zou je zeggen maar er was ook bliksem bij en dat ging ongeveer zo: flits … 1 .. 1,5 KNAL!!!! Nou en niet zomaar een knal hoor, autoalarmen links en rechts die afgingen door de druk, ik meen ook een afleider te hebben gezien op het dak bij de metro in de buurt maar weet het niet zeker, dit ging zo een aantal keer door, dus we besloten voor 3 euro bij de metro een paraplu te kopen en dus lopen… Je raad het al, we zitten in Rusland:
straten die schuin naar beneden lopen, afvoer putten??? Ehm nee niet echt, regenpijpen in de grond? Nee op de grond, dus Moskou (nou ja waar wij waren dan) was net een grote rivier van stromend water..(Nat) bij Sasha aangekomen hebben we wat gekletst en gedronken, even gemaild naar de ouders/thuisblijvers en op msn gezeten (Nick v. Maurik vroeg zich af of ik vandaag wat te doen had :P, die had dus niet goed opgelet;)) Ook heb ik Jeroen nog even gesproken over het serverbeheer, ook dat gaat allemaal prima daar in Den Bosch / Apeldoorn.

Nadat we bij Sasha zijn geweest zijn we met de tram naar het metro station gegaan en vandaar naar het station war Helena en Dasha ons opzaten te wachten om vervolgens naar huis te gaan, bij Natasha thuis aangekomen heb ik even gerust, wat met de hond gespeeld (hond? hondJE, wel heel lief trouwens, eet geen boterhamzakjes op en zo;)) Ook heb ik de hamster nog even gezien, en wat in het dagboek gewerkt, want Natasha is naar Arnold (NL-groep) om iets te bespreken over een “verrassing/geheim” we zullen het binnenkort wel te zien/horen krijgen.
Ook hebben ik en Helena vast gegeten, na het eten zijn we met de broer van Natasha (André) naar een stel vrienden gegaan die muziek maakten in een oude school, hierna was Natasha weer terug en hebben we even gepraat, daarna zijn we gaan slapen morgen om 8:30 hebben we met de rest van de Nederlandse groep + Russische groep afgesproken om naar het kamp te gaan.


Day 3

Dag 3 : Vrijdag 14 juli 2006

Vanmorgen wilde ik om 6:00 gaan douchen maar ik had de wekker van Helena niet gehoord dus om 7:00 werd ik wakker, ik heb me aangekleed en wat gegeten, om 8:00 zijn we richting de afgesproken plek gegaan (een metro station in de buurt), hier hebben we wat mensen begroet en even wat (bij)gepraat, rond 8:45 heb ik afscheid van Natasha genomen en een paar minuten later zijn we de spullen in de bus gaan zetten, toen dit (eindelijk) klaar was, zijn we vertrokken naar de kamplocatie, onderweg hebben we 1st gestopt om te tanken en indien nodig een behoefte te doen, de 2de eer had 1 van de 3 bussen een klapband of iets dergelijks, dus de band (ja de BAND, niet het wiel) werd vervangen, de oude band werd van de velg gesloopt en de nieuwe erop gezet (met de hand) na ruim 1 uur te hebben stilgestaan reden we verder. In het kamp aangekomen mochten we eerst weer zo’n “medische keuring” (luizen, armen, benen handen buik e.d. ff laten bekijken). We ebben de spullen hierna met een busje naar het gebouw verplaatst, hierna zijn we gaan eten en daarna zijn we de kamers gaan indelen, we hebben een kamer met: (ja ik kan beter opnoemen wat we wél hebben want wat we niet hebben is meer)
Licht
Kast
Nachtkasje
en 6 bedden
(geen stopcontact, wc/douche(centraal), geen balkon, geen tafel/stoelen…) hiervoor worden nog oplossingen gezocht owja en zoals vorig jaar, geen spiegel.
Ik zit in de shizky groep en dus ben ik bij Christiaan en Marien ingedeeld op 1 kamer, ook worden er op onze kamer spullen van het kamp gezet (die zijn er nog niet), maar de deur kan niet op slot (er is geen slot) dus daar moet ook nog wat op worden gevonden.

Om 9:30 hadden we de 1ste sbor, de begeleiders zijn bekend gemaakt en wat simpele dingen verteld, na de sbor had de shizky groep een bijeenkomst waar we wat regels moesten opstellen/vertellen en een aantal vragen invullen, we hebben het ook nog over onze rol in het kamp gehad, hierna zijn we naar de kamers gegaan om te gaan slapen.

Day 4

Dag 4 : Zaterdag 15 juli 2006

Om half 9 zijn we alweer naar het ontbijt gegaan, omdat we niet precies wisten hoe laat we moesten ontbijten waren we iets te vroeg, na het ontbijt heb ik gedoucht. We zijn met de familie over het kamp terrein gaan lopen om te kijken wat er allemaal is, we zagen wat mensen op fietsen rondrijden op het terrein, er is een zwembad een soort bioscoop, een zwembad en de rivier is in de buurt ook is er een soort muséum. Bij de rivier kwamen we een aantal mensen tegen die van een fabriek zijn die het kamp (de kampplaats) sponsoren en belangrijke dingen voor het kamp hebben gedaan, de kampplaats bestaat 17 jaar en dat wordt binnenkort (als wij hier nog zijn) gevierd, toen we terug waren heb ik wat gerust en om 12:30 zijn we gaan eten, na het eten heb ik mijn mp3 speler op Arnolds kamer aan de stroom gelegd en heb ik even met hem gepraat over Natasha i.v.m. een aantal dingen, verder hebben we wat foto’s gekopieerd en gekeken en ook de korczak kamer ingericht.
Na de poldnik waren de presentaties van de (12) workshops, hierna heb ik ook nog “even” met Reina gepraat tot het avond eten, hierna heb ik weer met Reina gepraat tot de Sbor, en na de Sbor weer even met Reina gepraat en hierna was een gezamenlijke switchka met het hele kamp, er zijn wat liedjes gezongen en een verhaaltje verteld, hierna heb ik wat gegeten en aan het dagboek gewerkt, hierna ben ik gaan slapen.

Day 5

Dag 5 : Zondag 16 juli 2006

Vanmorgen zijn we weer om 8:30 opgestaan, we hebben ontbeten en na het ontbijt hebben we buiten met een frisbee gegooid, hierna zijn we om 11:45 begonnen aan de voorbereidingen \van onze presentatie van de familie, dit heeft de hele dag zo’n beetje geduurd van 11:45 tot iets na de poldnik. Ook heb ik Alina (onze moeder in het kamp) gevraagd hoe dat nou zit met sporten/zwaar tillen door slechtziende/blinde Russen, Natasha had namelijk gezegd dat het in Rusland door de doctor wordt gezegd dat als je sz/blind bent niet zwaar moet tillen of bijv. Sport(fitness achtige dingen) niet moet doen omdat het je ogen schijnt te kunnen beschadigen, we hebben het aan de dokter hier in het kamp gevraagd en die zei dat het je spieren kan verzwakken… nou ja ’t zal wel, Reina vond het onzin en de rest van de NL-groep die ik het vertelde ook;).
Na de sbor die voortaan op een nieuwe plaats wordt gehouden vlakbij het gebouw, waren de presentaties van de families, wij hadden de G8 na gebootst:
Iedereen was een land die bij de great aight (g8) hoort, maar ook Amerika (Arnold) zat erbij, iedereen moest wat argumenten voor zijn/haar land bedenken en die zeggen, Amerika werd uiteindelijk eruit geschopt, onze familie heet niet great aight maar great aid (geweldige hulp). Na de presentaties wilde we een meeting met de Nederlandse groep houden maar die ging niet door i.v.m. switchka’s van een aantal mensen, dus ben ik maar aan mijn dagboek verder gaan werken totdat Christiaan kwam om te zeggen dat ook wij nog “ff snel” een switchka gingen doen, we hebben besproken over vandaag, Lodewijk en Alina vertelde dat ze het erg goed vonden dat wij als zo vroeg zijn begonnen aan de voorbereidingen voor de familiepresentaties, iedereen kon hier nog reactie op geven, ook kwam er nog naar voren dat we morgen de nieuwe mensen in het kamp een soort presentatie moeten geven of iets vertellen over het kamp (korczak, gewoontes e.d.) Ook moeten we morgen gaan werken aan de lijst van wanneer/waar de workshops zijn, Olga (die vandaag, net als Lodewijk) in het kamp is gekomen zal dit gaan doen, met hulp van ons maar zij gaat ervoor zorgen dat bekend is welke workshops er zijn en wie op welke dag een workshop wil geven. Na de switchka heb ik het dagboek afgemaakt en Carlo kwam nog even langs, ik heb even met hem gepraat over wat er gisteren gebeurt is, ik heb het nog niet opgeschreven nou ja niet echt want ik had/heb er niet zoveel zin in maargoed doe het toch, in Moskou leek Natasha veel afstandelijker dan vorig jaar en op msn (msn is onpersoonlijk OK maar we hebben ook veel gebelt) ik wilde dit aan d’r vragen of er iets is ofzo, ze reageert op sommige dingen heel anders of gewoon niet, ik weet niet zo goed wat ik ermee aanmoet en daarom heb ik gisteren met Arnold gepraat, Carlo kwam er toen ook bij en zoals je hebt kunnen lezen bij gisteren heb ik het er ook met Reina nog over gehad. Carlo zit nu (vandaag) ook met zo’n vergelijkbare situatie en Arnold heeft het zelfde met zijn Letse vriendin, ik hoop dat het goed komt want zoals jullie vast weten houd ik nog steeds heel erg van Natasha en ik wil haar niet kwijt! Nu is het tijd om te gaan slapen door die switchka is het 23:45 geworden. Het is fijn dat er mensen zijn waarmee je kunt praten, jongens bedankt!

Day 6

Dag 6 : Maandag 17 juli 2006

Vandaag zijn we na het ontbijt zijn we gaan praten over de bijeenkomst me alle nieuwe mensen in het kamp, we moesten ze voorlichten over Janusz Korczak en het Nash Dom kamp, hierna ben ik met Olga en Alina (uit de familie van Sander) even op de kamer van Lo & Alina gaan kijken naar de werking van de brailleleesregel omdat ze dat her in Rusland niet/nauwelijks kennen, ze vonden het erg interessant en ook hebben we wat muziek geluisterd. Na het middag eten zijn ik en Marien even gaan voorbereiden wat we zouden vertellen op de bijeenkomst, om half 3 kwam de rest van de familie erbij en hebben we nog wat laatste dingen besproken, om 15:00 was de bijeenkomst met de nieuwe mensen, er waren er meer dan wij hadden verwacht, na deze bijeenkomst heb ik even met Arnold en Carlo gekletst en een SMS naar Natasha gestuurd, verder heb ik buiten nog even gekletst met Igor en Olga, Alina en Sander.

Na de poldnik was er een stationnen spel dat was georganiseerd door de familie van Ko, bij dit spel moest je bij ieder “station” een soort spel doen, er waren er 8 (blind penalty schieten, basketbal, sponzenspel, gooien naar een cirkel op de muur, een liedje zingen (NL talig), iemand na tekenen), van iemand met roze wc-papier een mummie maken en volybal).

Hierna hadden we avond eten en daarna de Sbor, na de sbor was er een meeting met de NL-groep, we hebben even wat dingen besproken over hoe het in het kamp gaat en over het probleem met het vertalen bij de sbor dat gaat soms lastig, hier wordt een oplossing voor gezorgd. Ook is er bij de Sbor gezegd dat alles beter opgeruimd en schoongemaakt moet worden, er is geklaagd door de directeur en al dit zo doorgaat lopen w de kans naar huis te worden gestuurd. Na de bijeenkomst met de NL-groep was er een familie switchka, we hebben de dag besproken en wat feedback gegeven op onze bijeenkomst met de nieuwe mensen (we hebben besproken wat beter kan en hoe), ook hadden we een spel gedaan met een wc rol, iedereen moest er “zoveel afhalen als nodig was”, toen iedereen een stuk(je) had zei Lo dat je “aantal stukjes papier” dingen over je zelf moet vertellen, Marien had de hele rol gepakt (OEPS) toen zei Lo al: “bij de uitleg op internet stond ook: er zal altijd één iemand zijn die de hele rol neemt” nou dat gebeurde dus ook. Na de switchka zijn we gaan slapen.

Day 7

Dag 7 : Dinsdag 18 juli 2006

Vanmorgen ben ik voor het ontbijt gaan douchen en alweer was het water koud, het scheen dat er de hele nacht een kraan open heeft gestaan (warme kraan uiteraard), dit zei Arnold. Na het ontbijt hadden we de kamer “grondig” schoongemaakt want die schoonmaakster doet niet veel, ook hadden we gisteren nieuwe lakens en dekens gekregen voor de bedden want die waren eigenlijk al smerig toen we hier kwamen. Wat er allemaal voor zooi onder de bedden vandaan kwam… half aangevreten snoep, stof en nog meer zooi, we moesten ook opruimen omdat er vandaag een keuring uit het dorp zou komen controleren of alles wel schoon genoeg is.

Rond 11:00 waren we met onze familie bij elkaar gekomen om koffie te drinken en om even wat bij te praten en het programma van het kamp te bespreken (tijdelijk programma) we kunnen wat vernederingen doorgeven e.d. De Hollanddag is o.a. uitgesteld tot de 29ste i.v.m. een speciale dag voor mensen uit Kazan die een speciale dag wilde houden (die is over 3 dagen). Ook had Dasha Natasha nog aan de telefoon gehad die had even de groeten gedaan;) (Dasha kwam later bij de bijenkomst net als de andere Russen (Luda en Olga) uit onze familie).

Na het middag eten moesten we met de familie een tekening gaan maken voor de dag van de gezondheid, de uitslag krijgen we bij de sbor te horen.

Na de poldnik was er een voetbal wedstrijd met een ander kamp en Nash Dom, Nash Dom had verloren met 3 – 1 maar d scheidsrechter van het andere kamp was nogal partijdig en heeft 2 goals afgekeurd! Dat as wat minder, hierna heb ik even met Dian en nog wat andere gepraat over Sensis, zij kent daar ook een aantal mensen van omdat ze daar +/- 6 jaar op het internaat heeft gezeten. Na het avond eten was er de sbor, tijdens de sbor werd dus bekend gemaakt wie de beste tekening n presentatie had gemaakt, onze familie had de 1ste prijs!!, ook hadden wij voor de 4de keer de schoonste kamer, ook had ik voor het tekenen met Helena en Sander over de toekomstige krant gepraat, we gaan een krant maken met Nash Dom nieuws en bijv. moppen/roddels uit het kamp.

Na de sbor heb ik aan het dagboek gewerkt buiten op het bankje voor ons gebouw, er is ook een disco maar die is op de korczak kamer en die muziek is 3x niks die ze draaien.

Ook hadden we nog een switchka nouja meeting, we kregen een reep chocola want Lo had chocola gevraagd bij de eetzaal maar hij kreeg een hele doos chocola dus voor ieder kind 1 reep, ook kregen we nog de prijs omdat wij smiddags de beste tekening/presentatie hadden, we kregen en noteblok van fruitela en een pen van mentos en een rol fruitela, we hebben ook vast besproken wie vader en moeder wordt morgen ochtend (vader) en morgen middag/avond (moeder), ik zal morgen beginnen met vader zijn. Na deze meeting/switchka zijn we gaan slapen.


Day 8

Dag 8 : Woensdag 19 juli 2006


Vandaag is het precies 1 week geleden dat ik voor de 3de keer naar Rusland ben gegaan, ik heb het erg naar mijn zin, ook in de familie is alles goed. Zoals je al eerder hebt gezien ging het in het begin van het kamp wat minder maar dat gaat nu al een véél beter.

Misschien is het je ook al opgevallen dat er nergens staat “om …. Zijn we gaan zwemmen” dat klopt want we zijn ook nog niet gaan zwemmen i.v.m. dat het in de rivier pas verboden is en de zwembaden op het terrein zijn smerig en je mag 10 min zwemmen en dat moet je er alweer uit, we gaan misschien een keer met de familie naar een meer hier in de buurt gaan.

Het weer, ja hoe is het weer, nou ’t lijkt hier wel Nederland! In het begin veel regen en bewolking maar het is nogal afwisselend weer hier, en dan zul je net zien dat ik dit jaar geen trui/jas bij heb, maargoed het is wel te doen en het wordt steeds beter weer.
Vandaag zou ik dus vader zijn van de familie vanaf ’s ochtends tot na het middageten, zo gezegd zo gedaan ben ik om 8:10 naar boven gegaan om met Alina iedereen wakker te gaan maken maar dat was al niet meer nodig want een andere familie ws ook al bezig om mensen wakker te maken. We hebben daarom maar een spel besproken dat om 10:00 “zou” beginnen, de bedoeling was:
Arnold had een verkeerde spreuk gedaan waardoor alle ouders veranderden in dieren en het kampterrein op gerend waren, per familie zou 1 iemand van onze familie mee helpen de ouders weer terug te vinden. Het spel werd uiteindelijk uitgesteld tot 11:00 omdat de “ouders” nog niet klaar waren met omkleden e.d.
Ik was op het terrein gebleven om families die hun ouders terug gevonden hadden een spel te laten doen of iets dergelijks, toen iedereen terug was hebben we het Nash Dom lied gezongen en waren de ouders weer ouders.

Hierna heb ik even muziek geluisterd en we hadden en kleine bijeenkomst waarbij we het spel geëvalueerd hebben en wat dingen besproken over te laat komen omdat er nogal vaak mensen uit onze familie te laat komen bij bijv. Meetings e.d. en dat gaat dan vooral over de Russen uit onze familie, we hebben besloten om iedereen 30 min van te voren er aan te herinneren dat er een bijeenkomst is.

Tijdens het eten heb ik verteld wat ik van de ochtend vond: ik vond het erg leerzaam en leuk om te doen en het ging best goed. Dat vond de rest ook en daar werd voor geklapt, toen Stefan mee ging doen ging de hele eetzaal mee klappen, dat was best grappig. Na het middag eten heb ik even wat flessen water gevuld met wat andere mensen en die naar ons gebouw gebracht, hierna was er een voetbal wedstrijd tussen kinderen tot 12 jaar van Nash Dom en een ander kamp, ik heb hier even gekeken en om 15:05 ben ik met Arnold en Lodewijk teug gelopen naar het gebouw, om even aan mijn dagboek te werken en om 15:30 zou er een spel zijn maar dit is uitgesteld tot net vóór de poldnik. We moesten een circus act doen, onze familie moest dat over katten doen, tijdens de poldnik hebben we overlegd wat we precies gaan doen, iedereen zal een soort kat uitbeelden (wild cat, deaf cat, dead cat..).
Na de poldnik hadden we nog een half uur om even voor te bereiden, om 18:00 hebben we het opgevoerd, hierna hadden we avond eten en hierachter aan gelijk de sbor. Ook had ik nog een SMS van Marko gekregen, hij heeft het uitgemaakt met Mariska zijn vriendin, waarom dat krijg ik in NL te horen, ik heb hem ook nog even terug ge-SMS’ed. Na de Sbor heb ik aan het gagboek gewerkt en aan de krant die we morgen uit willen brengen.

Nog leuk om even toe te voegen:
Toen we gingen slapen kwamen snachts Dasha en Olga bij ons op de kamer, wat ze daar te zoeken hadden.. I don’t know, ze hebben wat gepraat met Marien en Christiaan, het ging gewoonlijk nergens over… Toen ze weg gingen zijn we opnieuw gaan slapen.

Day 9

Dag 9 : Donderdag 20 juli 2006 (Tatarstan dag)

Na het ontbijt zijn we om 10:00 met een aantal spellen op het zonnenveld (het grasveldje waar ook de sbor worden gehouden, dat veld heet zo, het kamp terrein heet “zonnetje” (het zonnetje mag ook wel weer is gaan schijnen trouwens)). Rond 12:00 ben ik even bij Arnold gaan zitten met de laptop voor de krant en dagboek en om even te praten over Natasha, ze kt misschien naar het kamp, ze heeft vanmorgen een sms-je gestuurd met de vraag aan wie ze het moet vragen en at ze tijdens de dag van de liefde en Holland dag niet kan omdat d’r moeder (waarschijnlijk) moet werken helaas.

Om 12:15 hadden we een kleine familie bijeenkomst, omdat Olga vanochtend moeder is van de familie, we hebben wat spelletjes gedaan, hierna was de lunch en na de lunch om 14:00 heb ik mee gedaan aan de workshop cha-cha-cha van Arnold.

Na de workshop heb ik bij Arnold gezeten om aan de Nash Dom krant te werken, deze moet morgen klaar zijn (nouja moet, die wil ik morgen klaar hebben). Na de poldnik moesten we bij elkaar komen met het hele kamp in de Korczak kamer, hier werd door de mensen uit Kazan een opdracht gegeven die we na de sbor uit zouden moeten voeren, ondertussen hadden Alina en Lo zich verslapen, ze waren tijdens het tichi-tjas gaan slapen maar ze waren nogal moe en wekker was niet goed ingesteld, toen we ze wakker hadden gekregen wilde we wat gaan voor bereiden maar we moesten een vage legende uitbeelden en niemand had er zin in en was moe, uiteindelijk besloten we de boel te staken en over en uur verder te gaan, ik heb in dit uur even met Natasha gebeld en wat over het kamp verteld, ze was erg geïnteresseerd, ik had haar ook even van de tatarstan dag verteld, ze kende dat niet, hierna heb ik haar het nummer van Ginya Ana gestuurd zodat ze kan bellen over een dag naar het kamp komen, hierna heb ik in de Korczak kamer wat geprat met Dian over Sensis lui tot 19:00, toen ben ik naar de kamer gegaan van de meiden uit onze familie om nog even wat te bespreken. We hebben bedacht om het maar heel makkelijk te doen en gewoon op het einde de presentatie af te breken met: “wij zijn de great aight en wij hebben wereld problemen te verhelpen en niet slangen uit te roeien (dat zou de bedoeling zijn van die presentatie) we hebben dit niet tegen Alina gezegd (oeps)”. Hierna zijn we naar het avond eten gegaan, ik heb iedereen de groeten van Natasha gedaan, na het eten was de Sbor en hierna dus die presentaties, Tijdens onze presentatie was Alina helemaal gestrest omdat zij had meegekregen dat we iets met aanstekers zouden doen e.d. maar die waren dus nergens te vinden, toen we klaar waren en van “het toneel” afgingen lag onze hele familie in een deuk!

Na de presentaties heb ik met Dian gepraat over waar wij wonen zegmaar omdat ik van Marien een trui heb geleend met daarop “Groningen” (ach dat pokkeweer hier! Dan neem je één keer geen jas en trui mee en je ziet wat er gebeurt! Nederlands weer…) maargoed, toen zei Dian dus dat “Haar beste vriendin ook in Den Bosch woont” dat deed mij uiteraard vragen: “Hoe heet die?” 3x raden: Carmen Wijnen (ja hoor…. Ja echt:P) wat blijkt nu… “een aantal jaar geleden” was ik bij Carmen en toen was Dian daar ook, na even nadenken herinnerde ik het mij weer, en ook dat Carmen toen zij dat “Dian mij wel leuk vond”. Nou Nederland is KLEIN dat zullen we maar zeggen;), ongeveer na/tijdens het gesprek begon de kamp switchka, er werden liedjes gezongen ook Dian en Stefan van de Nederlandse groep hebben wat gezongen en gitaar gespeeld). Na de switchka heb ik in de Korczak kamer wat getypt, hierna ben ik naar de kamer gegaan om te gaan slpen.

Day 10

Dag 10 : Vrijdag 21 juli 2006

Vanmorgen na het ontbijt ben ik met de krant begonnen en even wat foto’s printen voor Josette en Dian, tot dat Christiaan kwam om te zeggen dat we een switchka zouden hebben, ik heb nog even doorgewerkt daarna ben ik hier naartoe gegaan, we moesten als shizky familie een quiz voor na de poldnik voorbereiden, we hebben het een en het ander besproken (vragen e.d). Op het laatst zijn we naar de jongens kamer gegaan omdat Olga ziek is en die wilde slapen, we hebben verder nog wat besproken/geëvalueerd over het werk van Luda en Christiaan. Na het middag eten zijn we hier nog even mee verder gegaan en heb ik nog even gepraat met wat meiden uit kamer 1 (onze buren). Net voor de poldnik is e nog even snel wat besproken over de rollen voor de quiz, na de poldik ben ik bij Arnold gaan zitten (die er zelf even niet is i.v.m. planjorka) om aan de krant te werken en om even een stukje dagboek te typen.

Na het avond eten hadden we Sbor, hier heb ik de krant nog even aangekondigd die we voor het eten op de Korczak kamer hebben opgehangen. Ook is er weer controle geweest voor de kamers van de directeur van het kamp, ze zijn hier erg zwaar aan het controleren of alles wel schoon is ja of nee, dit komt ook omdat het kampterrein zoveel jaar bestaat, als wij z doorgaan dan worden we uit het gebouw gezet hebben ze gezegd (alweer!). Na de sbor hebben we met de shizky groep besproken wat we morgen gaan bespreken met de oudste families / de nieuwe mensen uit de oudste families over de dag van het zelf bestuur, hierna was er een switchka in de Korczak kamer omdat het morgen de Korczak dag is. Normaal gesproken nouja in 2004 en 2005 staan we dan ’s morgens om 06:00 op, dit jaar is dat mede i.v.m. de kou anders:
We hadden eerst switchka tot half 12 ongeveer daar hebben we wat gezongen en is er een verbaal verteld over Janusz Korczak, hierna zijn we in groepjes va 2 naar de rivier gelopen, hier hebben we kaarsjes aangestoken en liederen gezongen, iedereen mocht een wens doen, hierna zijn we met de families bij elkaar gaan staan en hebben we een familiewens gedaan, hierna gingen we ons kaarsje in de rivier zetten, toen iedereen dit gedaan had hebben we weer wat liedjes gezongen met het hele kamp en daarna zijn we teruggelopen naar het gebouw en is iedereen gaan slapen, maar omdat er iemand ziek was uit de kamer van Dima (het broertje van Dima) moesten er 3 Russen bij ons op de kamer slapen, dit was minder omdat die de halve nacht hebben liggen praten en dat is vrij irritant, ook hadden ze ons gordijn gesloopt dat Marien al had gerepareerd omdat het touwtje waar het aanhing gebroken was. Gelukkig konden we de volgende dag uitslapen, we zouden pas om 10:00 gaan ontbijten.

Day 11

Dag 11 : Zaterdag 22 juli 2006 (Korczak dag)

Vanmorgen zijn we dus om 10:00 gaan ontbijten, hierna heb ik even wat opgeruimd op de kamer en gepraat met Dian over de wel bekende “Sensis lui”, om 11:00 zouden we een spel hebben, dit spel was iets uitgesteld. We hebben een spel gedaan over korczak, je moest wat dingen tekenen en bij andere stations (het was namelijk een stationenspel) moest je vragen beantwoorden of juiste kaartjes bij de juiste kaartjes leggen.) Bij het laatste station werd er een foto gemaakt van onze families. Hierna heb ik op de kamer van Alsu aan mijn dagboek gewerkt en een lijstje gemaakt voor “wie op welke dag onze kamer schoonmaakt” jaa want dat moet omdat als we dat lijstje niet maken we de kans lopen buiten te worden gezet (het kamp)…

Na het middageten heb ik wat klere gewassen dat ik hier zo min mogelijk wil doen omdat met dit weer drogen niks is en er is wel zo’n kast met van die buizen om op te drogen maar dat gaat sloom, maarja als het nodig is dan is het nodig en dat was het dus heb ik het maar even gedaan, om 15:00 was er een meeting met de shizky en de oudste families voor morgen, de meeting begon echter om 15:30 omdat sommige begeleiders nog niet klaar waren. Toen we dan eindelijk begonnen waren werd er besproken wie welke functie wilde en/of in welke familie wilde, ik heb de functie van Arnold (“voorraadbeheer”) dus dingen geven/uitlenen aan de kinderen, ook zullen Olga en Artjom mij hierbij ondersteunen. Toen we een half uur na de poldnik klaar waren met deze langdurige meeting heb ik bij onze buren gezeten om wat te kletsen e.d. en een beetje gek doen je kent ’t wel;) Na het avondeten was de sbor, na de sbor hebben we nog even met de familie bij elkaar gezeten om over morgen te praten en om een spel te doen (“Wie ben ik?”) Om 0:00 zijn we met de oudste families bij elkaar gekomen op de planjorka de begeleiders hebben ons wat laatste dingen verteld voor morgen en ook hun functie overgedragen aan ons d.m.v. een kaarsje over te geven, om 02:00 was dit afgelopen en toen zijn we naar de kamer gegaan totdat Dasha kwam om te vragen of wij naar hun kamer wilde komen om wat te drinken op de verjaardag van Olga die vandaag (23ste ) jarig is, dit hebben we gedaan (ze hadden champagne gekocht) en hierna zijn we gaan slapen.

Day 12

Dag 12 : Zondag 23 juli 2006 (Zelfbestuur)

Vandaag is het dus de dag van het zelfbestuur, ik ben om 8:15 opgestaan en rond 8:30 richting de kamer van Arnold gegaan om daar wat spullen klaar te zetten en even te kijken waar alles ongeveer staat, ik heb wat muziek op gezet en een stukje dagboek getypt, rond 9:00 kwamen de 1ste kinderen al spullen vragen en om 9:15 zijn we naar de eetzaal gegaan voor ontbijt, na het ontbijt ben ik verder gegaan met mijn taak, “voorraad beheer” Tja wat kun je verder nog schrijven.. nouja er komen de raarste vragen: “Mag ik iets om iemand mee te slaan?” of kinderen onder de 12 die koffie willen en natuurlijk de welbekende Lapsha (noedels) worden veel gevraagd maar die mogen niet meer worden gegeven omdat de kinderen anders niks meer eten in de stalowaya, verder had Julia gebeld om te zeggen dat Jeroen door heeft gegeven dat de externe Harddisk van de server niet (goed) mee werkt en de FR nonstop nu dus ook niet meer werkt, de mail werkt gelukkig nog wel maar ik kan er niks aan doen, ook mijn ouders zin nu met vakantie dus het is weer precies op het juiste moment! Verder schijnt in NL de zon en het is +/- 34 graden en er schijnt ook al een tropische regebui te zijn geweest.

Ook zaten Rutger n Marien hier alvast wat kampliedjes te oefenen op de gitaar voor de Sbor.

Na het middag eten was het lekker rustig omdat de families switchkas hebben, ze moeten een presentatie voorbereiden, die ze vanavond na de sbor moeten opvoeren.

Ook kwamen de begeleiders even langs om wat koffie te drinken en Carlo moest een teek verwijderen. De begeleiders gaan vanmiddag richting Vladimir, ik hoop dat ze dit keer wat kaarten vinden zodat we die kunnen versturen.
Ook heb ik even de kast met spullen wat opgeruimd tot ongeveer de poldnik, hierna begon voor de kinderen het spel, ook kwam Arnold terug uit Vladmir, hij heeft gekeken of er kaarten waren maar dit heeft hij niet kunnen vinden helaas, misschien als we op excursie gaan zouden we even kunnen kijken. Ik heb ook nog even buiten op het balkon gezeten.
Na het avond eten hadden we Sbor, na de sbor waren de presentaties die de families hadden voorbereid, ik heb nog even Arnolds kast wat opgeruimd tijdens deze presentaties, verder heb ik wat gekletst e.d. na de presentaties was Arnold weer terug en hebben we hier wat gepraat en koffie gedronken.

Om 23:30 was er weer een planjorka waar we d.m.v. een kaarsje het leiderschap weer over moesten brengen naar de begeleiders, iedereen hiervoor nog 3 na en 3 voordelen opschrijven die ze die dag hadden meegemaakt, ik had alleen voordelen omdat ik niet in een familie gewerkt heb en eigenlijk niks tegen ben gekomen dat niet goed gegaan is. Ook hebben we in een kring nog één woord moeten zeggen over vandaag, iedereen kreeg een kaars doorgegeven tot we de kring rond waren. Hierna zijn we naar de kamers gegaan en zijn we gaan slapen, ook was er nog iemand van de beveiliging die het nodig vond even in de kamers te kijken of alles wel schoon was, ook zei die dat het allang tijd was om te gaan slapen…

Day 13

Dag 13 : Maandag 24 juli 2006 (voorbereiding verjaardag kamp)

Vanmorgen zijn we na het ontbijt even de kamers gaan opruimen en heb ik buiten wat gezeten en muziek geluisterd, rond 11:00 wilde we naar het plaatsje Kavrov gaan om hier wat spullen te kopen en gewoon voor de gezelligheid, we probeerde een taxi te bellen maar die hadden geen auto’s meer vrij, maar er scheen ook een bushalte in de buurt te zijn van het kampterrein, rond 11:30 zijn we naar de poort gelopen waar we eerst moesten bellen met Ginya of Nastya om toestemming te vragen of we wel het kampterrein afmochten, toen we d’r einderijk uit waren hebben we een heel eind gelopen tot er een taxi langskwam (die er zoveel langs komen/kwamen) die werd tegen gehouden en de dames uit onze familie (Alina, Luda, Dasha en Olga) konden met deze taxi mee naar Kovrov (dat ongeveer 10 km hier vandaan ligt, een taxi kost ongeveer 120 roebel dat is: 120 / 34 = €3,50, niks dus) de jongens zijn nog even doorgelopen tot we bij het winkeltje waren (ja er is een winkeltje vlakbij, hier word af en toe wellis wat drinken ofzo gehaald), je moet je voorstellen het is een gewoon huis (tja nja “van hout e.d.”) waar een meneer woont met hond (ja die waren er nu dan) en die heeft een winkel, hier hebben we wat drinken gekocht en gepraat met de eigenaar van de winkel, die ook nog een taxi gebeld had voor ons, hij vertelde dat ze een soort supermarkt gaan bouwen, toen even later de taxi kwam (een voor Rusland luxe wagen een Renoult) zijn we met 100km/h over een gatenweggetje richting kovrov gescheurd waar we de anderen belde om elkaar te ontmoeten.

Toen we bij elkaar terug waren besloten we ergens te gaan eten en vroegen iemand of er in de buurt een Café of iets was, ze verwezen ons naar een “goed café” dus wij daar naartoe, we kwamen uit bij een laag gebouwtje en toen we binnen gingen scheen het een nogal chique tent te zijn, we zijn gaan zitten en toen kwam er meteen een ober op ons af die zei tegen Christiaan dat hij geen korte broek binnen aan mocht hebben (oeps) hij was de enige die vandaag een korte broek had, toevallig had ik besloten een lange broek aan te doen;) dus dat was geluk. Christiaan mocht blijven zitten alleen hij moest één plek opschuiven zodat het niet op zou vallen. We kregen de kaart en hebben gekeken wat alles vóór 16:00 kostte (na 16:00 was alles duurder), als “voorgerecht” had ik pelmini met mayonaise (Marien had dat ook maar dan met “saus van het huis” en als hoofdgerecht kip aan een stokje (ja weet de naam niet meer) met wat sla komkommer en tomaat, het was erg lekker, ook kregen we van Lo en Alina wat champagne en we dronken op een goeie sfeer in de familie. Ook hadden we nog jus-de orange gedronken, in totaal was ik (schrik niet) 270 roebel (daar gaan we weer: 270 / 34 = €7,90 kwijt).Na het eten zijn we naar een postkantoor gegaan waar ze geen ansichtkaarten verkochten (dat wordt niks dit jaar met kaarten helaas), hierna gingen we richting de winkel en we hebben wat noedels (de bekende Lapsha) gekocht en chocola, en nog wat spul dat andere mensen wilde hebben uit het kamp. Ook waren er wat mensen die dachten dat wij uit Amerika kwamen, dat had Luda iemand horen zeggen.

Hierna hebben we een taxi opgezocht langs de weg om terug te gaan, weer gingen we gesplitst terug. Wij moesten iets langer wachten want de 1ste taxi wilde ons voor 200 roebel brengen maar daar waren we het niet mee eens en de chauffeur wilde niet lager, we hebben even rond gelopen opzoek naar een andere taxi (er stopte er een maar die moest een afrit op waar wij op stonden dus dat schoot niet op:P) Na 5 min hadden we een taxi gevonden die ons voor het bekende bedrag van 120 roebel naar het kampterrein bracht waar de rest al stond te wachten, we zijn gezamenlijk het terrein weer op gegaan (dat makkelijker ging dan het terrein af) we hebben de spullen op de kamer gezet en naar de Korczak kamer gegaan om hier wat voor te bereiden voor de verjaardag van het kamp, die is morgen en vandaag zouden we officieel tijdens tichi-tjas moeten voorbereiden maar wij waren dus in de stad;). Ik ben tijdens dit voorbereiden even wat water gaan drinken bij Arnold omdat ik mij niet zo lekker voelde (misselijk, beetje koppijn).

Na het avond eten was (zoals eigenlijk elke dag) meteen de Sbor, bij de Sbor hadden we alweer een 5 voor onze kamer! (we hebben 2x geen 5 gehad) (even voor de duidelijkheid: (score 1 t/m 5 waar is: 1 het slechtst en 5 het beste). Ook moest van elke familie een begeleider een papiertje uit een zakje halen met een naam van een familie erop voor de verjaardag van het kamp (wij hebben de familie “V.I.P”.

Na de Sbor had ik even zin om te gaan lopen, ik had Dian mee gevraagd dus we zijn ff gaan lopen richting de rivier, onderweg bij de rivier kwamen we iemand van de beveiliging tegen die (helaas) tegen ons begon te praten dus ik zeg “Ja nje gavarjoe parusky” dus: Ik spreek geen Russisch, hij vroeg of wij wel van het kamp waren dus ik zei dat we van Nash Dom zijn (dat lukt gelukkig nog wel in het Russisch;)) hij probeerde (waar we ff tijd voor nodig hadden om erachter te komen) ons te vertellen dat we niet mochten zwemmen in de rivier (tja… in je kleren, met dit weer (het was op zich wel mooi weer vandaag trouwens). Toen we door konden lopen zijn we even gaan zitten en hebben we gepraat over Renat (de gene waar Dian nogal erg verliefd op is) en verder heeft Dian verteld over vroeger e.d… Na een tijdje bedacht ik mij wel dat wij niet hadden gezegd dat we weg waren maar ok… Na een hele tijd praten komt Marien onze kant op gelopen met de mededeling “waar was jij?!” oeps, ja we hadden niks gezegd, ondertussen was het hele kampterrein al uitgespit waar ik zat (Dian miste ze nog niet) we zijn teruggelopen naar het kamp waar Alina meteen vroeg hoe en wat, ik heb verteld dat we dus hebben gepraat bij de rivier en dat we gewoon ff wilde lopen, maar de volgende keer moeten we het even zeggen als we/ik/wie dan ook, weg gaat zodat minstens één iemand het weet (officieel de ouders). Maargoed we hebben een groepsfoto gemaakt voor de bladzijden boek die we moeten maken voor de verjaardag van het kamp morgen (ja er wordt een boek gemaakt en elke familie moet 2 bladzijden maken voor het boek), wat wij precies maken zal ik morgen vertellen. ’s Avonds waren we nog even bij elkaar gekomen om hier aan te werken maar aangezien Lo er nog niet was omdat die bezig was met het printen van de gemaakte foto’s. We hebben een spel gedaan en wat onzinnig geluld over seksuele voorlichting op school en wat uitgehaalde grapjes verteld (even voor de duidelijkheid, Alina onze moeder was er gewoon bij). Toen Lo terug was hadden we niet veel meer besproken en we (de kinderen uit de familie) hadden Lo en Alina weggestuurd omdat we nog ff wilde praten over morgen, want dan hebben Lo en Alina 3 jaar verkering en dat willen we gaan vieren. We hebben even het één en het ander besproken wat we morgen gaan doen, hierna hebben we nog aan onze bladzijde voor het boek gewerkt en gepraat en ik heb ondertussen nog even wat aan het dagboek gewerkt. Ook kwamen Dasha en Olga weer even langs om te zeggen dat ze weer willen komen straks/dalijk (het is nu: 0:34) dus we zullen zien.

Dasha en Olga zijn inderdaad nog geweest ze hebben ons natuurlijk wakker gehouden, ik sliep rond 1:45 maar ze schijnen tot half 3 nog te zijn gebleven. Het mooiste was nog dat ik iets achter de deur hoorde dus ik smijt die deur open en roep "Sjto?" (wat?) staan Lo en Alina daar... blaadjes of iets dergelijks op de deur te plakken, dus die zagen die 2 meiden zitten en ze zeiden er niet veel van alleen dat ze niet mochten blijven overnachten en z.s.m. naar hun kamer moesten gaan.

Day 14

Dag 14 : Dinsdag 25 juli 2006 (verjaardag kamp)

Vandaag was het dus de verjaardag van het kamp, iedere familie moest voor een andere familie iets maken zoals ik gisteren al gezegd heb, iedereen moest 2 dingen maken:
2 pagina's voor "het Nash Dom boek" en een cadeau voor een andere familie, voor onze boek bladzijdes hadden we op pagina 1 G8 geschreven in letters deze letters vormden de het motto van dit kamp "Wij vinden het hier leuk en willen niks veranderen" (dat stond er dus op in de vorm van G8) Op de andere pagina stond een wereldbol met daarop een foto van ons en alle namen met "de functie binnen de familie".

Na het ontbijt zijn we naar buiten gegaan omdat er om 10:00 een Sbor zou zijn, maar de begeleiders waren in bespreking dus dit liep nogal uit om 11:30 begon de Sbor, bij deze Sbor hebben de nieuwe mensen een groen Nash Dom sjaaltje gekregen.

Na deze Sbor zijn we begonnen met het maken van cadeautjes voor de familie VIP waarvoor wij de cadeaus moeten maken.

Na het middag eten zijn we hiermee verder gegaan maar om 15:15 moesten de oudste families bij elkaar komen omdat er iets gebeurd is, een groepsleider die nieuw is in het kamp (Slawa) heeft alcohol gekocht voor meiden in zijn familie, en alcohol is verboden in het kamp, er werd dus besloten of hij wel of niet nog een 2de kans zou krijgen, deze heeft hij uiteindelijk gekregen.

Na deze bijeenkomst zijn we verder gegaan met de cadeaus tot 18:00 toen moesten we de cadeaus geven d.m.v. een presentatie en ook de bladzijden van ons boek moesten we presenteren, tijdens deze presentaties nam ook plotseling Mariena afscheid omdat zei naar huis moest omdat haar moeder in het ziekenhuis ligt.

Na de presentaties hebben we avond gegeten en daarna hadden we Sbor. Na de Sbor hadden we een bijeenkomst met de Nederlandse groep om alvast te praten over de Hollanddag die op 29 juli plaats zal vinden.

Na deze bijeenkomst was er een disco maar ik ben daar niet heen gegaan, ik ben met Dian even naar de Rivier gegaan en we hadden ook nog even een stukje kampterrein verkend, verder hadden we ff zitten praten. toen we tussendoor even langs ons gebouw gingen om bij Arnold wat te eten te halen vroeg hij mij of ik overmorgen zijn functie weer kan overnemen omdat hij dan een vrije dag neemt, dit heb ik natuurlijk geaccepteerd maar heb er wel even bij gezegd dat het eerst met Lo en Alina overlegd moet worden, als zij het niet goeden vinden dan houd het namelijk op.

Om 10:00 zijn we teruggegaan richting gebouw, onze familie had namelijk een extra love-switchka ingelast omdat Alina en Lo vandaag precies 3 jaar samen zijn en dat vonden wij rede tot een verrassing, we hadden alle bedden bij elkaar gezet en een hart waarop hun namen stonden met kaarsjes eromheen op het bed gezet.Toen Alina en Lo er waren hadden we gepraat over onze eerste liefde, iedereen moest vertellen wie dat was en hoe dat gegaan is e.d. was wel gezellig, om 23:00 zijn we gestopt en gaan slapen omdat we morgen op excursie gaan naar Soesdel.

Day 15

Dag 15 : Woensdag 26 juli 2006
Vandaag is het alweer 2 weken geleden dat we naar Rusland zijn gegaan, de tijd in het kamp gaat hard, ik heb het nog steeds naar mijn zin, ook binnen de familie is het gezellig en we hebben ook een leuke Nederlandse groep, we hebben nog steeds niet gezwommen en ik denk ook niet dat, dat nog gaat gebeuren, verder is het weer eigenlijk nog steeds niet optimaal, het is af en toe een hele dag zonnig maar dan 's avonds gaat het weer regenen, een hele dag droog is misschien 1 of 2 keer voor gekomen en dat is niet veel. Ik hoop trouwens wel dat Natasha snel belt/sms't (als ze dat nog niet gedaan heeft) met Ginya over dat ze een dag naar het kamp wil komen.
Vandaag zijn we om rond 7:30 opgestaan omdat we op excursie gaan naar Soesdel, dat is een plaats hier ongeveer 2 uur vandaan, na het ontbijt zijn we gelijk per bus hierheen gegaan (gelukkig hadden we airco in de bus want het was nogal warm), Als eerste zijn we gestop bij een "houten dorp" in dit dorp waren huizen gebouwd van ja je raad het al: hout, we mochten de huizen niet in omdat het woensdag was (vage reden maar ok). Ook was het niet toegestaan foto's te maken hiervoor moest je eerst 50 roebel (ongeveer 1,50) voor betalen (dan mocht je de hele dag overal foto's maken), na dat we bij dit dorp weg zijn gegaan zijn we naar een klooster gegaan, hier hebben we eerst geluisterd naar een klokkenspel, tijdens dit klokken spel was het hard gaan waaien en wel zo hard dat er hoog in de lucht een tornado ontstaan was, dat zag er op zich wel mooi uit. Later zijn we een kerk binnengegaan waar een koor ging zingen, opnemen was natuurlijk niet toegestaan maar ik heb het dus wél opgenomen met mijn mp3 speler (net als het klokkenspel maar daar was nogal veel wind buiten dus dat zal slecht te horen zijn).

Nadat we in de kerk zijn geweest, zijn we naar een soort museum geweest (ook binnen het terrein van het klooster) waar we allerlei dingen van vroeger hebben bekeken, hierna zijn we teruggegaan naar de bus om verder te gaan richting hert gramlin van Soesdel, hier zijn we even binnen geweest en is er wat verteld over een algemene zaal die daar is. Hierna hadden we vrije tijd en zijn we met onze familie even wat gaan drinken bij een restaurant, toen we daar zaten te eten begon het in eens keihard te regenen buiten, toen we even later richting de bus gingen goot het zelfs zo hard dat we onder een afdak moesten wachten, je kon de regen dus echt zien vallen en de overkant van het veld waar we bij stonden nauwelijks meer zien, toen we dan eindelijk in de bus zaten zijn we in teruggereden richting ons kamp, onderweg zijn er nog wat begeleiders uitgestapt die morgen een vrije dag hebben.

Aangekomen op het kamp heb ik wat spullen op Arnolds kamer gezet en zijn we gaan eten, na het eten was weer de Sbor en na de Sbor een kleine Holland meeting waar we nog wat dingen voor de Holland dag hebben besproken wie wat gaat doen en wie waar staat e.d.

Na de Holland meeting zijn we nog even met onze familie bij elkaar gekomen om wat te bespreken over morgen (ik neem dus inderdaad Arnolds functie over morgen), en we hebben een nieuwe "groet" bedacht voor onze familie. Hierna ben ik naar Arnolds kamer gegaan om het dagboek van 2 dagen bij te werken, hierna ben ik naar de kamer gegaan om te gaan slapen.

Owja, ook hadden we tijdens onze 1ste stop op de heenweg nog kaarten gekocht, dat wordt morgen dus even wat kaarten schrijven!

Day 16

Dag 16 : Donderdag 27 juli 2006 (Jaarmarkt)

Vanmorgen hadden we een soort Holland meeting onder de douche want de er waren alleen Nederlanders (zoals je weet zijn de douches centraal). Na het ontbijt ben ik naar de kamer van Arnold gegaan omdat ik vandaag weer zijn functie overneem, om half 10 kwamen Helena, Sander, Reina en ook Marien om wat dingen voor de Hollanddag voor te bereiden zoals een spel, hiervoor moesten een aantal dingen gemaakt en bedacht worden zoals een plattegrond van het kampterrein en er moesten hints worden gemaakt per personage (iedereen is een figuur uit de geschiedenis van Nederland, hoe en wat precies zal ik op de Hollanddag opschrijven).

Ook heb ik een lijstje gemaakt met spullen die nog moeten worden gekocht voor de voorraad van het kamp en na het middag eten heb ik kaarten geschreven die ik dit keer door Reina in Nederland zal laten verzenden omdat ze anders hel laat aan zullen komen.

Na de poldnik kwamen de nieuwe spullen, deze heb ik in de kast gezet en opgeruimd, ook waren er spullen bij voor de jaarmarkt die ook na de poldnik was.

Bij de jaarmarkt krijg je altijd geld, de eenheid was dit keer: Kovrishka, natuurlijk werd mijn geld meteen weer gejat door een dief want die zijn er ook elk jaar maar ik heb mijn geld “teruggejat” ik heb wat rond gekeken en wat drinken gekocht, ook heb ik nog wat geld genept met behulp van het kopieerapparaat;) aan het einde werden er weer “mensen” verkocht, ik heb mijn geld aan Dian gegeven zodat zij Renat kon kopen;)

Na het avond eten heb ik even een doos appels naar Arnolds kamer gesjouwd en nog wat snikkers, dat bleken er uiteindelijk teveel te zijn, toen we na de sbor gewoon ff wilde relaxen op de kamer bleek er controle te komen dus iedereen ging kamers opruimen e.d. daarna heb ik op Arnolds kamer met Ko (die terug was van een vrije dag) en Karel en Dian wat koffie gedronken en gepraat. Ook is Theo aangekomen in het kamp, die heeft aan sommige mensen wat post gegeven van ouders.

Ook vertelde Theo dat het in Nederland 38(!!) graden is, en in heel Europa schijnt het gloeiend heet te zijn, waarom hier dan niet? Ik hoop wel dat het met opa en oma goed gaat want 38 graden dat is in Nederland zeer heet. Ik begrijp zo ook wel waarom die externe schijf van de server is uitgegaan en als het op mijn kamer te heet wordt zal de server zich ook uitschakelen.

Ook hebben we nog even foto’s gekeken van het kamp en om 23:00 zijn we naar onze eigen kamers gegaan om te slapen.

Day 17

Dag 17 : Vrijdag 28 juli 2006 (liefde)

Vandaag had onze familie corvé dus we moesten vroeg opstaan om iedereen te gaan wekken, toen we klaar waren met wekken hebben we met een stel Nederlanders op Arnolds kamer wat koffie gedronken en gepraat tot het ontbijt, onze familie moest de tafels dekken e.d.

Na het ontbijt zijn we met de NL-groep bij elkaar gekomen om wat dingen voor te bereiden voor morgen, jaja morgen is de Hollanddag dus vandaag zal alles rond moeten zijn, we hebben besproken hoe we iedereen gaan wekken, wie waar staat tijdens het spel en wat voor spellen er per station gedaan gaan worden, we gaan namelijk een stationnenspel organiseren. Na deze bijeenkomst had Alina onze familie bij elkaar geroepen om een paar spelletjes te doen die met liefde te maken i.v.m. het vandaag de dag van de liefde is, hierna zijn we weer naar de eetzaal gegaan om de boel voor te bereiden voor het middageten.

Na het middageten waren weer de trouwerijen voor de mensen die gingen trouwen, ik heb dit jaar niet mee gedaan, jammer dat Natasha er niet is. Hierna heb ik even gepraat met Sander, daarna ben ik kleren gaan wassen, hierna wilde Karel wat typen maar het bleek dat de shizky een spel moest voor bereiden, Christiaan, Luda en ik hoefden niet mee te helpen omdat wij om 19:15 het avondeten moeten voorbereiden (tafels dekken e.d.) dus heb ik tot 19:15 aan mijn dagboek gewerkt en wat gepraat met Arnold.

Ja zult denken waarom staat er niks over poldnik, nou dat komt omdat we die vandaag niet hadden i.v.m. het 70 jarig bestaan van het kampterrein, we mochten niet eens het gebouw uit! alleen naar een concert of iets dergelijks maar Nash Dom gaat daar niet naartoe.

Toen ik en Christiaan om 19:15 naar de stalowaya gingen om de tafel te dekken bleken wij pas om 20:15 te kunnen eten omdat de andere kampen nu pas begonnen zijn is alles uitgelopen, dus hebben we voor die tijd eerst de Sbor gehouden, omdat Timur in het kamp is heeft hij gitaar gespeeld bij de sbor, dit was echt super gezellig, er hing ineens een hele andere sfeer rond de Sbor. (Timur is iemand die een nierziekte heeft en vroeger veel voor het kamp gedaan heeft, hij was sinds jaren weeris op bezoek in het kamp). Na de sbor hadden we avondeten en na het avond eten heb ik buiten gezeten en gepraat met Dian, om 10:00 ben ik naar de kamer gegaan omdat er een switchka zou zijn mét Timur, rond half 11 waren we begonnen Timur speelde gitaar en ook wat andere mensen die op bezoek zijn waren bij de switchka (Petia en Sveta) dit was echt super gezellig Timur kan heel goed gitaar spelen, ik heb ook alles opgenomen (dat vond Timur goed), na deze Switchka die Lodewijk kwam onderbreken omdat het al na 23:00 was. We zijn toen met de NL-groep begonnen met wat versieren van het gebouw want jaja morgen is het de Hollanddag.


Toen we klaar waren met versieren, kwamen Helena en Josette (NL-groep) bij ons op de kamer om wat te praten, die 2 kunnen een partij kleppen niet meer normaal!! om 3:30 (!!!!!!) besloten we naar de kamer van Helena en Josette te gaan om daar nog even verder te kletsen omdat Marien en Christiaan dan rustig konden slapen Helena zei namelijk dat ze op hun kamer toch nooit slapen dus dat het niet zoveel uitmaakte. Omdat er wat plekgebrek was, zijn Rutger, Helena en Josette bij elkaar in 1 bed gaan liggen en ben ík bij Dian gaan liggen want die was wakker geworden en die vond het wel goed, we hebben nog lang doorgepraat en misschien 1 1/2de uur geslapen, toen Reina 's morgens binnenkwam was die niet zo blij mij en Rutger daar aan te treffen....


Day 18

Dag 18 : zaterdag 29 juli 2006 (Hollanddag)

Toen we dus opgestaan waren na het wekken van Reina (zie vorige dag aan het einde) heb ik de kleding aangedaan voor de hollanddag en na een korte preek van Reina zijn we de mensen gaan wekken, hierna hebben we bij Arnold koffie gedronken en daarna zijn we gaan ontbijten, en omdat de NL-groep corvee heeft dekken wij de tafels ed., we gingen er in kostuum heen en die mensen daar vroegen hoe en wat, we vertelde over de Hollanddag e.d. en ze vroegen wat typisch Nederlands eten was, Arnold vertelde hun dat het hutspot (stampot) is, en wat denk je dat ze zeiden: "Ok, dat gaan wij voor jullie klaarmaken" we hebben afgesproken om 22:00 vanavond en Reina zou nog even doorgeven wat er precies voor nodig is e.d., we zijn benieuwd.

Na het ontbijt zijn we nog even bij elkaar gekomen om de spullen voor het spel uit te delen en een paar laatste puntjes op de ï te zetten, daarna zijn we met het spel begonnen:

NL-dag stationspel
er zijn 12 stations, bij ieder station staat een historisch figuur uit Nederland (bijv: herman brood, Romeinen, holbewoners (we hebben iedereen btw gewekt als holbewoners met wat herrie e.d.)) Iedereen van de NL-groep was een persoon en stond op een station (of met 2 / 3) Christiaan, Dian en ik waren Romeinen en wij zaten vlak bij de rivier net als Helena, zij was piraat.
Bij elk station moesten de families een spel/opdracht uitvoeren, bij Christiaan, mij en Dian moesten ze Romeinse getallen ontcijferen, als ze klaar waren kregen ze een hint en een kruisje op de kaart (die we gemaakt hadden) waar ze ongeveer naartoe moesten, op dat hintblaadje
stond een cryptische omschrijving van de volgende post, toen dit spel klaar was hebben we buiten op het bankje voor het gebouw gezeten en gepraat met Theo en wat andere mensen. Hierna zijn we naar de stalowaya gelopen óm iedereen buiten op te wachten want ze krijgen een opdracht voor een presentatie voor "De toekomst van Nederland" en een NL-vlag van schmink op hun gezicht, hierna moesten ze in polonaise de eetzaal binnen lopen, na het middag eten in het tichi-tjas hadden ze tijd om de presentatie voor te bereiden, maar na het eten was er eerst een korte Sbor omdat het broertje van Dasha uit onze familie zijn neus had gebroken en die ging naar huis omdat de polikliniek op het kampterrein gesloten is. Hierna heb ik bij Arnold gezeten om aan het dagboek te werken en wat brieven te schrijven, dat moet in kladblok want de licentie van word is verlopen (ja ik herinnerde mij ook dat ik de verkeerde office XP crack gebruikt heb maarja ik had de laptop snel geïnstalleerd voor het kamp).

Na de poldnik was de voetbalwedstrijd NL-RU, je raad het al: 1-6 (NL-RU), ik ben wezen kijken bij deze wedstrijd, hierna was het avondeten en daarna de Sbor, bij de Sbor werd de uitslag bekend gemaakt van wie het spel gewonnen heeft (welke familie).

Na de sbor waren de presentaties van Nederland in de toekomst van de families en zou de beste Nederlander worden gekozen, dit is Arnold geworden (hij was Johan Cruijff). Na de presentaties was het 22:00 en zouden we stampot krijgen in de eetzaal, Lo is gaan kijken of dat wel door ging want ja we zijn nog steeds in Rusland;) en jahoor, ze hadden geen tijd meer ofzo dus het ging niet door, hierna wilde Alina een switchka doen met onze familie maar ik had gezegd dat ik daar geen zin in had omdat ik moe was (ja dat krijg je hé als je een hele nacht ongeveer niet slaapt!), ook Dasha had er geen zin in dus is de switchka afgelast, wel hebben Rutger, Dian, Josette, Helena en ik met Reina en Lo gepraat over wat er gisterennacht is gebeurd. Hierna ben ik gaan slapen, wel kwam Alina nog even binnen met een foto van onze familie om te vragen of iedereen daar wat wil opschrijven voor Reina, die gaat namelijk morgen al het kamp verlaten:(, hierna ben ik weer verder gaan slapen.

Day 19

Dag 19 : Zondag 30 juli 2006 (Oudste hike {geannuleerd})

Vandaag zou er eigenlijk voor de oudste families hike zijn maar door het slechte/koude weer is deze geannuleerd en zal er morgen een hike zijn die alleen overdag is, ik ga niet mee want ik ben al 3 dagen een beetje verkouden dus lijkt die mij niet zo'n goed plan.
Na het ontbijt hebben we familie foto's, kampfotos en NL-groep foto's gemaakt bij de rivier, hierna heb ik even buiten gezeten met Dian en Karel en daarna bij Arnold, hierna was er een Sbor omdat de gasten uit het kamp weggingen zoals Timur en Sveta (en ook de andere) Hierna hebben we nog even buiten gezeten en gewacht tot het middageten was. Hierna zouden we een foto maken van de Nederlandse groep bij het museum hier op 't kampterrein, dat wilde de directeur van het kampterrein namelijk maar hij kwam niet opdagen dus Reina was het gaan vragen, hij was nog ergens mee bezig en dus hebben we er zelf maar een gemaakt en die zou Theo dan wel opsturen. Hierna heb ik in de Korczak kamer op de 3de verdieping gewerkt aan het dagboek, gepraat met Dian de een brief aan het schrijven was en Office XP opnieuw geïnstalleerd, ik kan word nu weer 49x gebruiken.

Ook hebben we nog foto’s gekeken, ook hadden we afscheid genomen van Reina d.m.v. een korte Sbor, daarna hadden gelijk poldnik, hierna heb ik wat Lapsha gegeten en daarna hadden we een familie switchka, bij deze switchka hebben we wat dingen besproken en een spelletje gedaan, daarna was het avond eten en na het avondeten was de Sbor, na de Sbor heb ik bij Ko op de kamer wat foto’s gekopieerd van kamera naar mp3 speler, hierna ben ik met Karel en Dian buiten gaan lopen, om 10:00 zijn we op de 3de verdieping gaan zitten om foto’s te kijken. Om 23:59 zijn ben ik met Karel even langs Arnold gegaan om water te drinken, Alina vond dat niet zo leuk die zei “waarom liggen jullie nog niet op bed het is “30 seconden voor 11” we hebben snel wat gedronken en toen ben ik naar mijn kamer gegaan om te gaan slapen.

Day 20

Dag 20 : Maandag 31 juli 2006

Vanmorgen heb ik na het ontbijt even geholpen met wast spullen te sjouwen van de eetzaal naar ons gebouw voor de hike, ik ga niet mee omdat ik nog steeds een beetje verkouden ben, wel is het wat mooier weer dan gisteren. Hierna heb ik op Arnolds kamer gezeten om ff de boel in de gaten te houden omdat Arnold naar de stad was, ook heb ik even gedoucht want er is vandaag weinig te doen omdat de rest van de oudste families op hike is, vlak voor het middageten hebben Rutger, Dian en ik buiten gezeten met de gitaar, na het middageten hebben we wat gepraat en rondgelopen en foto’s gekeken en geprint, rond 15:15 hebben we beneden gezeten en heb ik wat getypt en een oude opname van Enterprise 103 geluisterd.

Na de poldnik hebben we niet veel meer gedaan omdat er eigenlijk niks te doen is, dus gewoon ff gepraat en uitgerust. Na het avond eten waren de mensen van de hike terug en hadden we Sbor, hierna ben ik met Dian naar de rivier gegaan, we hebben over het kamp gepraat en over de gastgezin indeling, zij wil misschien bij mij en Natasha i.p.v. Helena omdat zij bij Anna zit en dat niet zo leuk vindt, ook begrijpen we allebei niet hoe het kan dat het kamp nog maar 2 dagen is, dat is gewoon te kort. Toen we om 22:00 terug waren op het gebouw heb ik opbed wat muziek geluisterd en daarna ben ik gaan slapen.

Day 21

Dag 21 : Dinsdag 1 augustus 2006

Vanmorgen zijn de jongste families op hike gegaan na het ontbijt, ik heb weer even mp3 geluisterd tot de batterij leeg was, deze wilde ik gaan opladen bij Arnold, dus ik sluit alles aan enzo, maar er gebeurde niks behalve dat er op de adapter i.p.v. een geel een oranje/rood lampje brandde (er zit maar 1 lampje op maar die veranderde van kleur) dus ik haal de mp3 eraf die op een gegeven moment wel leek te gaan laden, ook kwam er een lucht uit de lader, ik haal die eruit, kijk/ruik ff (stekkerblok uitgezet) en doe hem er in (mp3 er niet aan) en zet het stekkerblok aan, het lampje is weer groen tot 1… 2… 3… KNAL!! De vonken eruit ploffen dus heb ik snel het stekkerblok uitgezet. Ik heb de adapter van Joep/Ko geleend om snel een back-up te maken van wat very important opnames maar de batterij heeft zo’n klap gekregen dat hij maar 10 sec werkt dus: geen mp3 speler meer, lekker is dat want die opnames MOETEN worden gebackuped en schijfruimte voor foto’s is nu verloren gegaan (+/- 9GB). Ik heb de speler in de doos gedaan en heb ff het dagboek bijgewerkt tot ongeveer half 1.

Hierna heb ik alvast wast spullen ingepakt en opgeruimd, want ja over 2 dagen gaan we alweer terug naar Moskou (??) hier heb ik nog helemaal geen zin in aan de ene kant en aan de andere kant wel, want dan zie ik Natasha weer, als het goed is zit ik nu trouwens met Dian bij haar i.p.v. met Helena omdat Dian wel bij mij wilde en ik geloof Helena wel bij Josette wilde maar Lodewijk is hier nog mee bezig omdat er nog meer mensen willen ruilen en er 1 gastgezin (van Dima) is weggevallen.

Na het middageten heb ik gepraat met Tanya, zij is de vriendin van Stefan en was vandaag op bezoek in het kamp (ze blijft tot het einde) ze was er vorig jaar ook en we hebben even wat bijgepraat, ook heb ik nog even gerust tot de poldnik, na de poldnik was er rond 18:00 een spel “levend kwartet” we speelden het in 4 groepen op het zonneveldje (waar we ook sbor hebben) we hebben het gespeeld tot het avondeten, hierna was er een Sbor die we begonnen zonder de jongste families én middelste families want die waren nog op hike, tijdens de Sbor kwamen ze terug. Na de Sbor hadden we een Familie switchka net buiten het kampterrein, er loopt een paadje het terrein af (waar geen eens hek is, lekker beveiligd dus…) Marien, Christiaan, Lo en ik zijn eerder gegaan dan de meiden om vast een kampvuur te maken (verrassing voor de anderen), toen de rest kam + Theo en de hoofdleiding (Ginya on en Nastya (makucha)) hebben we gezongen en geëvalueerd over de Shizkey groep tot ongeveer half 12 hebben we hier gezeten toen zijn we teruggekeerd naar het kamp, hier heb ik snel het dagboek nog even bijgewerkt omdat daar morgen weinig tijd voor zal zijn, hierna hebben we nog wat gepraat op de kamer en Marien en Christiaan waren nog wat aan het voorbereiden voor morgen (bedankt blaadjes voor iedereen maken waarop je een bedankje aan iemand kunt schrijven).

Day 22

Dag 22 : Woensdag 2 augustus 2006 (afscheid:( )
3 weken zijn we alweer in Rusland, wat gaat het toch snel, vandaag is het alweer de laatste dag in het kamp, sinds gisteren is het weer buiten beter geworden en het heeft tot vandaag nog niet geregend (ja morgen gaan we weg dus ’t wordt beter;)). Ik heb echt nog helemaal geen zin om naar Moskou terug te gaan (ook al wil ik Natasha wel graag weer zien), de sfeer in het kamp is goed en ook in de familie.
Vanmorgen ben ik na het ontbijt met marien blaadjes gaan opgehangen bij elke kamer met de namen van de personen erop, dit zijn de bekende bedank-blaadjes hierop kun jij iemand bedanken of iets leuks voor deze persoon schrijven, toen we klaar waren heb ik bij Arnold koffie gedronken en nog even uitgezocht hoe het staat met foto’s, ik kan ze niet meer kopiëren omdat ik niet bij de 9GB schijfruimte op de half-kapotte mp3 speler kan. Na het middageten zouden we de bedanktpresentatie voor onze ouders gaan voorbereiden maar Olga wilde pas om 15:00 beginnen dus heb ik even buiten gezeten me Marien en wat getypt en gepraat.

Rond 15:30 zijn we begonnen met voorbereiden, we hebben besloten een laatste bijeenkomst van de G8 te houden en Rusland en Nederland blijven alleen over en zij krijgen een prijs, we hebben 2 diploma’s gemaakt (NL en RU = Lo en Alina) en het symbool van G8, 2 toiletrollen op elkaar die samen een 8 vormen.

Na de poldnik waren de presentaties, wij waren als laatste, na de presentaties hadden we het laatste avondeten en hierna de laatste Sbor,  Hierna ben ik met Dian voor de laatste keer naar de rivier gegaan, hier werden we weggestuurd op een gegeven moment maar dat kwam volgens ons omdat ze vuur gingen maken, op de plateau’ in het water stond namelijk een grote berg hout. We hebben maar even op de trap achter et gebouw gezeten, hierna zijn we met Arnold richting de disco gegaan, hier was ons halve kamp omdat het de laatste keer zou zijn, ik heb wat gedanst en hierna heb ik gepraat met iemand die radio maakt op internet die Arnold kende op een of andere manier, hij heeft mij een papiertje gegeven van zijn site en e-mail adres, en hij vertelde dat het kampterrein (zonnetje) in 2007 een server gaat aanschaffen e.d., het ging wat moeizaam omdat het in het Russisch ging. Na het gesprek zijn we teruggegaan naar het gebouw want we hadden nog een kampswitchka omdat het de laatste avond zou zijn in het kamp, er werden wat liedjes gezongen en gedichten verteld, rond 0:00 kwam Alina onze familie halen om nog even een familie bijeenkomst te houden, ze wilde nog 2 dingen met ons doen:

1
iedereen moest 2 mensen kiezen die een positief en negatief over die persoon moesten vertellen.

2
Iedereen moest 1 op 1 nog wat tegen elkaar zeggen over het kamp ed., je kreeg 1 minuut daarvoor.

Hierna heb ik nog met Dian gepraat en moest er nog 1 of andere enquête worden ingevuld, dit heb ik even gedaan en hierna ben ik rond 2:00 (officieel Adboy/slaaptijd voor laatste dag) naar de kamer gegaan, heb de laatste dingen ingepakt en ben gaan slapen.

Day 23

Dag 23 : Donderdag 3 augustus 2006

Vanmorgen zijn we om 7:00 opgestaan, vandaag zullen we het kamp verlaten:( ...

We zijn met onze tassen richting de eetzaal gegaan, daarna hebben we gewacht op de bussen, we hadden dezelfde bussen als toen we op excursie gingen, in de bus heb ik niet veel gedaan dan even met Sander gepraat en geslapen, muziek luisteren kon niet want mijn mp3 speler is kappot, toen we in Moskou aankwamen hebben we de spullen uit de bus gehaald en deze naar de plek gebracht waar ook de mensen waren die ons kwamen halen, hierna ben ik even met Lo richting McDonald’s gelopen om naar de WC te gaan want dat was ff hard nodig naar zo'n lange busreis, we kwamen trouwens rond 15:00 aan in Moskou en zijn om 9:15 weggegaan en 1 tussenstop gemaakt.

Toen we terug waren hebben we een Sbor gehouden en afscheid genomen van iedereen en nog wat nagekletst.

>>> Wat er nu gaat komen is NIET leuk, zoals jullie al gezien hebben heel wat dagen terug had ik het idee dat Natasha wat "afstandelijker" leek in Moskou, ik heb hier in het kamp met Arnold over gepraat en met nog wat anderen maar vooral met Arnold... Het viel mij vandaag op dat Natasha weer even "alleen" met Arnold sprak net als op de laatste dag in Moskou vóór het kamp, maargoed dat moet niks uitmaken toch? Maargoed, we zijn daarna met wat mensen naar McDonald’s gegaan om wat te eten en drinken (ook Sasha die goede vriend van Natasha waar ik eerder al over verteld heb was er) op een gegeven moment stuurde Arnold, Helena en Dian even weg omdat "we alleen wilde praten" (ik wist nergens niks van maar OK...), toen kwam het, het gene waar ik in het begin van het kamp al bang voor was.., het is min of meer over, afgelopen.. wat? 3x raden Natasha heeft het zo'n beetje uitgemaakt omdat ze een of ander gevoel kwijt is, het schijnt al een PAAR MAANDEN zo te zijn en daar komt ze nu mee!! ik zei nog tegen Arnold niet nu a.u.b. maar dat wilde Natasha (dat praten dan), ik heb het niet meteen op me in laten werken omdat ik nog met m'n hoofd in het kamp zat, maargoed in ieder geval is dit klote want ik houd nog steeds f*cking veel van haar enja... hoe moet dat dan want ze komt wel naar Nederland...

Na een het eten zijn we onze spullen gaan halen, ik heb hier nog even aan Arnold gevraagd hoelang hij dit al wist van Natasha, hij heeft het voor het kamp gehoord (toen in Moskou dus) en hij mocht het niet vertellen, wat ik knap vindt en ook goed van Arnold is dat hij dat ook niet gedaan heeft en mij toch gesteund op het kamp zodat mijn kamp niet verpest is Arnold SUPER BEDANKT!, maarja wat nu met Nederland? Theo zei nog (die ik het verhaal ff vertelde...) zegt gewoon niet mee laten gaan en dat idee heb ik op zich zelf ook want wat heb ik eraan? niks. Na wat bijkleppen zijn we met de metro en bus naar Natasha's flat gegaan (onderweg heb ik wat met Dian over het geval gepraat, ik moet zeggen dat ik me redelijk rustig houd en het lijkt zelfs of het me koud laat ongeveer maarja dat doet het natuurlijk niet...). Toen we bij Natasha thuis waren heeft Dian wat op de piano gespeeld en hebben we wat muziek geluisterd en gepraat (ook met Sasha want die was ook mee), we hebben rond 19:00 gegeten en hierna foto's van het kamp bekeken, ook heb ik nog even met Natasha gepraat toen Sasha weg was (die de moeder van Natasha naar huis heeft gebracht) maar veel zinnigs kreeg ik er niet uit.

's Avonds hebben we nog in de keuken gezeten en wat gepraat met de broer van Natasha en hierna heb ik aan mijn dagboek gewerkt en nog met Dian gepraat.

Day 24

Dag 24 : Vrijdag 4 augustus 2006

Vanmorgen zijn we om 9:00 opgestaan, toen kwam Sasha al, we hebben net z’n alle ontbeten en rond 11:00 zijn we naar ’t metro station bij Natasha in de buurt gegaan omdat we met Arnold hadden afgesproken. We zijn wat koffie gaan drinken in de buurt van het metro station, hier hebben w nog gepraat over hoe/wat nu verder in Nederland want Natasha gaat naar Nederland maarja als het uit is, wat heeft het dan nog voor nut, Arnold begrijpt het wel, ze kan op zich el bij iemand anders slapen / verblijven eventueel maarja ik ga het er nog met haar over hebben. Na het gesprek en de koffie zijn we verderop even gaan kijken voor souvenirs, ik en Sasha en Dian want Arnold wilde even met Natasha praten over Nederland. Hierna zijn we met de metro gegaan om naar een park te gaan, maar we wilde ook nog ff dingen kopen dus zijn we da gaan doen, ook hebben we afscheid genomen van Sasha want Dian en ik ook, wilde eigenlijk ff zonder hem gaan shoppen, dat vond hij OK, we zijn in de buurt van het park waar we vorig jaar zijn geweest gegaan, hier heb ik nog een kettinkje gekocht en wat rondgekeken, daarna zijn we bij de Mac wat gaan eten en hebben Arnold, Dian en ik wat in Nederlands gepraat dat vond Natasha wel goed, hierna zijn we het park ingegaan, we zijn eerst in een reuzenrad gegaan, dit was wel mooi, hierna zijn we in het park nog in wat winkeltjes geweest, hebben nog wat gedronken en hierna zijn we teruggegaan naar Natasha’s flat, toen we op de bus stonden te wachten heb ik Alsu gebeld omdat Dian heel graag nog een keer met Renat wil ontmoeten (Renat is een jonge die zij nogal leuk vind) en het is nog gelukt ook, er zou een bijeenkomst zijn met wat begeleiders vanavond.

Toen we thuis kwamen bij Natasha waren ze bezig het internet te repareren, toen die klaar was heb ik even op msn gezeten en met mijn moeder gepraat, ik heb het verteld van Natasha en hun mening gevraagd, maar omdat de moeder van Natasha thuis kwam zijn we gelijk richting de bijeenkomst met begeleiders en wat kinderen gegaan voor Dian, hier hebben we gepraat en champagne gedronken, Dasha en Olga uit mijn familie waren er ook, het was erg gezellig, rond (ik denk) 22:00 zijn we richting Natasha's flat gegaan, hier hebben we gegeten en daarna foto's gekeken en heb ik weer op msn gezeten om te praten met onsmam.

Hierna heb ik Enterprise103.com geluisterd ookal is het hier in Rusland 2 uur later, ik had het gewoon ff nodig, ik heb Beppie het verteld van Natasha en mij (ook heb ik het aan Fons, ferry, Tim en nog wat anderen verteld, ben ik er maar vast vanaf) Beppie heeft op de zender nog mij sterkte gewenst, hij zei dat echt heel mooi, en hij heeft voor mij the scorpions met wind of change gedraaid, om 2:00 heb ik het dagboek maaris bijgewerkt en daarna heb ik wat gesprekken afgerond en ben gaan slapen.

Day 25

Dag 25 : Zaterdag 5 augustus 2006 (laatste dag in Rusland)

Vanmorgen om 9:00 was Sasha er alweer en ook een andere vriend van Natasha, ik en Dian lagen nog te "slapen", Sasha kwam telkens kijken of wij nog sliepen maar we hadden beide geen zin om al op te staan dus reageerde we niet, rond 11:00 zijn we dan opgestaan en gaan ontbijten, hierna wilde we naar de NL-groep omdat we Moskou in zouden gaan en om 13:00 was er een meeting, maar het was slecht weer en Natasha en Sasha zeiden dat we beter niet konden gaan door het slechte weer (slecht? nouja het regende een beetje, nou dat is erg!) Natasha had haar moeder gebelt want ze had geld nodig voor de metro e.d. in ieder geval we zouden gaan, de moeder van Natasha had Dian, Sasha en mij naar het Metro station hier in de buurt gebracht, Natasha en Kihriel waren met de bus daarheen gegaan, vanuit hier zijn we naar het metro station gegaan waar de NL groep zou zijn, de meesten waren er al, ik had Stefan al ge-smst omdat we misschien te laat zouden komen i.v.m. het slome gedrag van onze Russische vrienden;).

We zijn met de NL-groep + wat russen bij Macdonald gaan zitten hier hebben we vrij lang gezeten, sommigen hadden nog wat gegeten, en voor de rest hebben we gepraat.

Later zijn we naar Arbad (de grootste winkelstraat van Moskou) gegaan, hier hebben we rondgelopen en gekeken, en af en toe ff ergens gezeten, ik heb nog ff bij de McDrive een hamburger en chocolade milkshake gehaald (ja Mc"Drive" kun je hier ook gewoon te voet afhalen lekker makkelijk). We zijn nog even verder gelopen enja dat is wat we de hele dag tot 's avonds hebben gedaan, ook heb ik tussendoor gepraat met Arnold over Natasha naar NL. Na arbad zijn we in een parkje gaan zitten, hier heb ik wat gekletst met karen en Dian en wat andere van de NL-groep, hierna zijn we richting het treinstation gegaan om afscheid te nemen van de mensen uit Kazan (Dian wilde er heel graag heen voor Renat enja iedereen ging zowiezo), hier hebben we bij een café gezeten en wat gepraat en even later een spel gedaan in de stationshal. Natasha was trouwens 's middags naar huis gegaan omdat ze nog spullen in moest pakken of zo, uiteindelijk bleek dat ze naar een park geweest was...

Rond 9:30 hebben we de mensen uit Kazan ontmoet, ik heb met Julia (NL-groep/chikachewa) gepraat over het geval van wat Natasha geflikt heeft, ze wisten het nog niet.. om 22:08 zou de trein gaan dus we zijn richting de trein gelopen die klaar stond, hier hebben we een Sbor gehouden en heb ik wat foto's gemaakt van Renat voor Dian;) we zijn een stukje met de trein mee gerent die wegreed.

We hebben nog even bij Arnold gestaan om te praten, Arnold had vanmiddag een roos gekocht, hij dacht dat het 20 roebel was maar dat was dus 200 roebel (oeps), hij had hem gekocht voor Dian maar dat had hij nog niet verteld;), hij had het gedaan omdat ze zo veranderd was en zo goed omging met de situatie @Natasha's flat.

Hierna zijn we terug gegaan richting Natasha's flat, haar moeder heeft ons bij het metro station opgehaald met de auto, dit was waarschijnlijk de laatste keer met de metro voor Nash Dom 2006. Bij Natasha thuis hebben we gegeten en heb ik daarna het dagboek bijgewerkt en wat gepraat. Ook heb ik nog met Natasha gepraat over hoe en wat in Nederland, daarna zijn we gaan slapen, morgen naar Nederland:(:(

Day 26

Dag 26 : Zondag 6 augustus 2006

We zijn vanmorgen om 6:30 opgestaan, daarna hebben we thee gedronken en zijn we door de moeder van Natasha naar het vliegveld gebracht, we hebben in de auto nog een uur gewacht want we waren te vroeg, tot onze verbazing want voor we weggingen moest Natasha nogal haasten van die moeder enzo, toen we dan het vliegveld op gingen hebben we met de russen die kwamen uitzwaaien en de Nederlanders gepraat en ook hebben Arnold, Natasha en ik gepraat over NL, Natasha wilde eigenlijk niet meteen mee met mij omdat ze niet weet hoe en wat en eigenlijk gewoon een beetje bang was, maar Julia (die er ook was) zei dat het wel moet i.v.m. de verantwoordelijkheid. rond 9:45 zijn we gaan inchecken, sommige van ons moesten businessklas zitten omdat er geen plaatsen meer waren;) (ja geen plaatsen 2de klas zegmaar), In het vliegtuig hebben we weer gegeten maar ik kreeg het iets later omdat ik even bij Natasha stond om wat te praten, die is trouwens wat "normaler" gaan doen, nouja hoe zeg je dat, ze was niet meer echt onduidelijk, ik kreeg meer hoogte (veel meer) dan de laatste dagen in Moskou In Nederland zijn we naar de bagageband gegaan om onze spullen te pakken, en 2x in 1 kamp... we miste de bagage van Helena, Karel, Josette en Rutger, na ruim een uur hadden we alles dan eindelijk, hun bagage bleek in een kar te zitten die nog niet / vergeten op de band was gezet, niet handig dus. We zijn richting de ouders gegaan die al zenuwachtig stonden te wachten, we hebben ze begroet en ook Reina was er, die van Arnold het verhaal over mij en Natasha net gehoord had en er wat over vroeg. We hebben een Sbor gehouden en afscheid van iedereen genome, hierna zijn we wat gaan eten (ik + ouders en Natasha, Sander + ouders, Karel en moeder en Dian en haar moeder) Hierna zijn we naar de auto gegaan en naar huis gereden máár, wie was er weer zo slim om zijn rugzak te laten staan met laptop (dagboek, waarvan de laatste dagen geen back-ups meer zijn gemaakt), mp3-speler, geld, zonnebril cd en pet e.d.) ja ik dus (OEPS!!) ik had naar 09001313 om het nummer van het café te achterhalen waar we zaten, en dus hadden ze het opgezocht en door de paar woorden van de naam van het café die we wisten hadden ze het nummer gevonden en mij doorverbonden, gelukkig hadden ze de tas gevonden (pfffffffffffffff), we zijn terug gereden (we waren bijna thuis maar OK) en ik heb de tas afgehaald, na vragen van wat erin zit e.d., hierna zijn we weer richting Den Bosch gegaan.

Toen we dan eindelijk thuis waren, hebben we even in de tuin wat gedronken en gepraat en ik heb Natasha wat dingen laten zien. Hierna heeft Natasha op internet gezeten op skype en icq en een mailtje naar huis gestuurd, na het eten heb ik om 19:00 foto’s naar Dian verzonden en daarna zijn we met de hond gaan lopen en later hebben we nog foto’s gekeken en wat op internet gezeten, rond 0:00 zijn we gaan slapen, hiervoor hebben we nog even gekletst en gedronken (Natasha heeft Beilis (17% VOL) gekocht in het vliegtuig).

Back to top

Nash Dom 2006

Наш Дом 2006

 

The End


by: Leon Meijer
Finished at: august 8th

Posted by Leon Meijer | on

RSS